Koroner hastalıklara neden olan gen tespit edildi

Posted by Dafhne on Pazar Mar 4, 2007 Under Kanser

Amerikalı ve İranlı doktorlar, ”koroner” (kalbe giden atardamar) hastalıklara neden olan gen mutasyonunu tespit etti.
Science dergisinin son sayısında yayımlanan makaleye göre, Yale Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir İranlı ailenin üyeleri arasında yaptıkları araştırma sonucu bu gen mutasyonunun, kardiyovasküler (kalp-damar) hastalık riski kabul edilen yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve şekere yol açtığını belirledi.

Araştırma ekibinden Doktor Richard Lifton, “Çalışmamızda, dünyada birinci sıradaki ölüm nedeni sayılan metabolizmaya bağlı koroner hastalık riskini artıran bir gen kusurunu tespit ettik” dedi.

Yale’deki doktorlar, bu sonuca ulaşmak için İranlı doktorlarla işbirliği yaptı. Dr. Lifton, ender görülen bu genetik mutasyonun, bütün koroner hastalıkların açıklamasını tek başına yapmaya yetmeyeceğini de vurguladı.

Amerikalı araştırmacılar, İranlı meslektaşları sayesinde İranlı aileden hayatta kalanların sağlık raporlarını ve kan numunelerini edindi. Ve bu insanların hemen hepsinde “metabolik sendrom”, bir başka deyişle kalp-damar hastalığına yol açan faktörler tespit edildi.

Leave a Reply