Vücudun oksijen alabilmesini sağlayanakciğerler birçok hücrelerden oluşmaktadır. Normal bir şekilde görevini devam ettirebilmesi için devamlı bölünerek çoğalır. Akciğer kanseri, normal şekilde işlevini yerin getiren akciğerlerde kontrol dışı olarak çoğalan zararlı hücrelerin bir kitle ya da tümör oluşturması durumudur. Oluşan kitle ilk aşamada küçüktür ve yayılmaz, ancak ilerleyen evrelerde çevredeki organlar da bulaşmaya başlar. Hattaen ileri aşamada dolaşım yoluyla beyne, kemik dokularına kadar ulaşabilir.
Akciğer kanseri için zemin yaratan ve tümörü tetikleyen bazı durumlar bulunmaktadır. Bu risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
Genellikle 5 cm civarı olan tümör büyüklüğünde 2. evre akciğer kanseri söz konusudur. Küçük hücreli olmayan bir kanserdir. Tedavi sürecindeameliyatla kanserli doku çıkarılır. Uygulama olarak kapalı endoskopik yöntem kullanılır. Birinci evrenin aksine ikinci evrede ameliyat sonrasında kemoterapigerekmektedir. Ancak ışın tedavisi nadiren gerekir. Hastalar ameliyat sonrasında genellikle 5 gün içerisinde hastaneden taburcu olabilmektedir. Sonraki 2 haftada da normal yaşam dönüş yapılacaktır. Operasyon bittiktensonra patoloji incelemesi yapılmasının ardından tedavi yöntemi belirlenir. Karar tümör kurulu tarafından hastanın genel durumu da göz önünde bulundurularak verilmektedir.Buevredeki akciğer kanseri hastaları 5 yıl süreyle takip edilmelidir. Hastalığın ilk 2 yılı 3 ayda bir, sonraki yıllarda da 6 ayda bir kontrol yaptırmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Akciğer Kanseri 1. Evre başlıklı makalemizde Akciğer Kanseri, akciğer kanseri 1. evre ve akciğer kanseri evre 1 hakkında bilgiler verilmektedir.